Vjerujem da ste svi ovih dana svjedoci neke fotke na internetu, na kojoj su police sa brašnom i uljem opustošene. Ta slika ide dalje i u maničnu kupovinu drugih stvari, ali su brašno i ulje nekako u centru zbivanja. Vjerujem da vam nije jednostavno slušati o ratu, gladi i o opasnosti koja vreba; svi negdje poznajete taj osjećaj koji aktivira sama riječ RAT, jer i vrapci na grani znaju da je ovaj naš Balkan trusno područje, i da smo skoro svi u prošlosti osjetili tu trusnost na sopstvenoj koži.

Slike pustih rafova sa brašnom i uljem vam izazivaju nelagodu i želite da ponovo bude sve mirno, ili da konačno već jednom sve postane zaista  mirno. Želite, želite, al’ đavo ne da mira; sumnja se vrti te vrti po duši. To je OK- jedna od osnovnih čovjekovih potreba jeste da jede, a kad nema jela, ima straha i nervoze.

Ako poznajete rad Viktora Frankla, uglednog profesora neurologije i psihijatra, poznato vam je da je on bio zatočenik nekoliko nacističkih logora, u kojim čovjeku nije ostajalo ništa drugo osim sopstvenog golog tijela. U svojom djelu ,,Zašto se niste ubili“ Frankl opisuje lišenost svega, osim čovjekove moći da vrši izbor u skladu sa situacijom u kojoj se našao svojom ili tuđom voljom. To je moć koju čovjeku niko ne može oduzeti; brašno i ulje može, ali moć dubokih, ličnih izbora ne može. Mogućnost onih izbora kako će se čovjek nositi sa tim što se dešava, dijeli se na dvije jednostavne grane: ljudski izbor i neljudski izbor. Ljudski izbor je uvijek podstaknut smislom. Ljudski opstanak zapravo jeste podstaknut smislom, a ne čini li vam se nekako suviše banalno da se smisao čovjekovog postojanja svede na brašno i ulje?

Kada je Frankl dospio u logor, imao je sa sobom rukopis svog naučnog rada (Ärztliche Seelsorge) koji mu je bio oduzet i uništen. U najtežim trenucima agonije, gladi i bolesti od tifusa, jedino što ga je održalo u životu jeste jaka želja da ponovo napiše taj rad. Jak unutrašnji poriv za smislom i vizijom u kojoj je vidio sebe kako u budućnosti objavljuje svoju knjigu i drži predavanja pred punom salom, su održali vatru njegovog duha da prevaziđe sve užase koji su ga snašli, i tako prevaziđe neljudskost, pa i duboku nevolju samog sebe. 

Bez brašna i ulja se može, bez smisla se ne može, bez vatre duha se ne može, bez vizije i pogleda u budućnost se ne može. Zamislite sada sebe kao osobu koja je svoje postojanje svela na potrebu za brašnom i uljem, a zatim zamislite sebe kako ostvarujete svoj smisao, onu viziju vašeg srca zbog koje vam cijelo tijelo treperi od uzbuđenja?

Ako još uvijek ne znate koji je taj smisao vašeg života, sada ću vam otkriti tajnu kako da ga otkrijete: Jedan od sigurnih načina da se smisao postigne i osvijesti jeste SPECIFIČNO STVARANJE; kao što je Frankl znao da mora da dočeka dan oslobođenja kako bi ponovo napisao i izdao svoju knjigu, isto tako i vi možete da ovog trenutka definišete šta je to što možete i želite da stvorite? Šta je to što je vaše djelo, vaše čedo? Zbog kog vašeg djela vrijedi živjeti i prevazilaziti samog sebe i sve oko sebe svaki dan? 

Vjerujem da vam je sada mnogo jasnije zbog čega su brašno i ulje potpuno smiješni naspram vizije smisla. Čovjek je stvoren da stvara. Svesti stvaraoca na potrebu za brašnom i uljem je suprotno i smislu i stvaranju. Vi imate potencijal stvaraoca. I kada je teško, imate izbor. Kako bi bilo da vaš izbor usmjerite na stvaranje?

Grlim vas, Bosiljka

Ako vam je potrebna podrška U definisanju vašeg smisla i vaših kreativnih potencijala, 21. i 22. maja 2022. vas čeka dvodnevni online trening “Vještine kreativnog predavača“, na kom ćete napraviti vaš edukativni prozvod, vaše djelo, vaše čedo smisla. To je trening na kom radimo specifično, i na kom ćete garantovano napraviti vaš edukativni proizvod od A do Š, uz pomoć NLP-a i tehnika kreativnosti. Za sve informacije pišite mi na mail: bosiljka-kulisic@gmx.ch

Processing…
Success! You're on the list.