U mnogim ljudima čuči želja da ostave otisak, da načine promjenu, da se njihov glas čuje i da naprave nešto posebno. Te potrebe jesu dijelovi jedne sveobuhvatne ljudske potrebe:

potrebe čovjeka da bude dio nečeg višeg, sistemskog, većeg od svega našem oku opipiljivog.

Tom Višem možemo težiti na nekoliko načina. Jedan od njih je vrhunska profesionalnost u poslu koji radimo.

Prije nekoliko dana sam objavila da 15. 08.2021. sviram koncert sa violinistkinjom Flurinom Sarott u Švajcarskoj. Nakon toga sam dobila nekoliko pitanja od mojih pratilaca: kako je moguće da izvedemo tako obiman koncert klasične muzike a da se pritom srećemo samo 4 dana prije samog koncerta? Kako je moguće da to uspije a da se ne sastajemo svake sedmice kako bismo probale? Da li tako nešto uopšte može da funkcioniše?

Da, to funkcioniše i već jeste. Tako funkcionišu profesionalni projekti i ovdje ću nabrojati glavne korake ovog projekta koji važe i za sve druge oblike vrhunske profesionalnosti:

  • Flurina i ja znamo već godinu dana da se koncert održava 15.08.2021. godine
  • U trenutku kada smo potpisale ugovor, mi smo zajedno odlučile i sastavile program koji sviramo. (Ovo je bio naš jedini zajednički rad).
  • Zatim smo svaka za sebe, potpuno samostalno odradile plan organizacije našeg vremena na godišnjem, mjesečnom, i dnevnom nivou tj.  mi smo za svaki dan, godinu dana unaprijed napravile plan šta sve treba da uradimo da bi naša prva proba 11.08.2021. bila naperfektnija moguća, i kako bi ostale 3 probe do koncerta 15.08.2021. bile samo finalni radovi, a koncert 15.08.2021. najviše moguće perfektan.
  • Mi već godinu dana, svaka za sebe, svakodnevno vježbamo program planiram za 15.08. i dajemo sve od sebe. Na svakodnevnom nivou.
  • Kada se čujemo pričamo kratko o ključnim momentima i nastavljamo sa radom. „Ne razvlačimo pitu“, ostajemo fokusirane i donosimo odlučne odluke.
  • Niko nam nije potreban da nas tjera, podsjeća i motiviše. Odgovoran odnos prema radu je nama normalan proces, kao što su pranje zuba i tuširanje.
  • Taj proces se gradio godinama i podrazumijeva da ostaneš fokusiran, ustaneš i odradiš i onda kada ti se ništa ne radi. Svaki dan, mjesecima, godinama. Decenijama.

Ako i ti želiš da izgradiš  lakoću i vještinu vrhunske profesionalnosti i da te drugi ljudi posmatraju kao vrhunskog profesionalca u poslu koji radiš, koristi sledeće smjernice:

– Planiraj vrijeme (na godišnjem, mjesečnom, dnevnom nivou).

– Koračaj ka cilju i kada ti se ne korača jer znaš šta te čeka kada dođeš tamo kud si krenula.

– Svakodnevno treniraj odgovornost prema samoj sebi i zadatim obećanjima.

– Voli sebe kao da ti život zavisi od toga (jer i zavisi).

– Zapamti- što prije kreneš, prije ćeš stići tamo kud si krenula.

Za podršku na tvom putu ka cilju, budi slobodna da mi pišeš da zajedno pronađemo najbolji način za tebe i tvoj razvoj vrhunske profesionalnosti.

S ljubavlju,

Bosiljka